آموزش منابع انسانی

آموزش منابع انسانی صحیح و کاربردی به متخصصان و متصدیان منابع انسانی کمک می‏کند یاد بگیرند که چگونه نیروهای خوب خود را حفظ نمایند و عملکرد کارکنان را در راستای اهداف سازمان بهبود بخشند. کلیه سطوح سازمانی از جمله مدیران شرکت، مدیران صف و ستاد و متخصصان منابع انسانی و اداری به اهمیت آموزش منابع انسانی و اثر آن در موفقیت کسب و کار پی برده‌‏اند. در همین راستا آموزش منابع انسانی را می‏توان به روش‏های مختلف انجام داد. امکان آموزش به روش‏های حضوری، آنلاین و یا پکیج‌های آفلاین آموزش مدیریت منابع انسانی وجود دارد و بسیار مهم است دوره‏هایی را انتخاب کنید که هم علمی و هم کاربردی باشد، و امکان تمرین و اجرای مهارت‏ها را در عمل فراهم نماید

آموزش منابع انسانی چیست؟

آموزش منابع انسانی به سیستمی اطلاق می‏گردد که از طریق دوره‏های حرفه‏ای، متخصصان و متصدیان منابع انسانی را آموزش می‏دهد تا بتوانند به طور موفق کارکنان را جذب و نگهداری کنند، استعدادها را در درون سازمان مدیریت نمایند و به طور مؤثر عملکرد کارکنان را اندازه‏گیری و بهبود ببخشند.
بخاطر بخش‏های کاری متفاوتی که یک مسئول منابع انسانی باید انجام دهد، مطالب متنوعی در حوزه منابع انسانی باید آموزش داده شود تا دانش و آگاهی لازم به متخصصان منابع انسانی ارائه گردد.
سازمان‏ها با تمرکز بر راهکارهای آموزش منابع انسانی به دنبال این هستند که نقاط ضعف خود را در این حوزه بهبود داده و نقاط قوتشان را تقویت کنند، تا در نتیجه بتوانند بهترین بهره‌وری را از نیروهایی قابل و شایسته بدست آورند.
آموزش منابع انسانی چه کمکی به سازمان‏ها می‏کند؟
آموزش منابع انسانی صحیح و کاربردی به متخصصان و متصدیان منابع انسانی کمک می‏کند یاد بگیرند که چگونه نیروهای خوب خود را حفظ نمایند و عملکرد کارکنان را در راستای اهداف سازمان بهبود بخشند.
همانطور که در تحقیقات مشاهده شده، هزینه جایگزینی یک نیرو بالاتر از هزینه نگهداری نیروهای فعلی می‏باشد. به طور نمونه در یکی از تحقیقات دیده شد که هزینه جایگزینی یک نیرو، معادل ۳۳ درصد هزینه حقوق سالانه آن نیرو می‏باشد.

 

اهمیت آموزش منابع انسانی

کلیه سطوح سازمانی از جمله مدیران شرکت، مدیران صف و ستاد و متخصصان منابع انسانی و اداری به اهمیت آموزش منابع انسانی و اثر آن در موفقیت کسب و کار پی برده‏اند. در بررسی‏های انجام گرفته حداقل ۵۶ درصد از مدیران منابع انسانی به کلیدی بودن آموزش منابع انسانی برای توسعه شرکت اشاره کرده‏اند.

 

مزایای آموزش منابع انسانی

شرکت‏ها آموزش منابع انسانی را فرایندی در جهت افزایش مهارت‏های کارکنان می‏بینند. در کنار افزایش مهارت‏ها، آموزش منابع انسانی مزایای زیادی برای روند انجام کسب و کار نیز دارد و به بروز نگه داشتن قوانین، مقررات و نیازمندی‏های قانونی کمک می‏کند. برای یک مدیر منابع انسانی این آموزش هر دو مزیت بهبود سازمان و به طور موازی حصول اطمینان از انجام درست قوانین را به همراه دارد.
برخی از مهم‏ترین مزایای آموزش منابع انسانی را به شرح زیر می‏توان اشاره نمود:
۱٫ به‌روز نگه داشتن قوانین و مقررات حوزه اداری و منابع انسانی
۲٫ افزایش مهارت در جذب و استخدام نیروی انسانی و روش‏های جذب و گزینش
۳٫ افزایش مهارت تشخیص نیروی انسانی درست و برنامه‌ریزی نردبان شغلی آنها در سازمان
۴٫ افزایش مهارت در ارزیابی عملکرد کارکنان و سیستم بازخورد
۵٫ افزایش عدالت در برخورد با کارکنان
۶٫ یادگیری جمع‏آوری، نگهداری و استفاده از داده‏های منابع انسانی
۷٫ همسویی بیشتر با اهداف سازمان

 

چه مهارت‏هایی باید در آموزش منابع انسانی مورد توجه قرار گیرد؟

لم مدیریت منابع انسانی مراحل توسعه متعددی را در طی سال‏ها سپری کرده و به مرور، برخی مهارت‏های کلیدی برای مدیران و متخصصان منابع انسانی تغییر کرده و مهم‏تر شده‏اند. یادگیری مهارت‏های منابع انسانی علاوه بر متخصصان منابع انسانی برای سطوح مدیریتی و سرپرستی سازمان حیاتی می‏باشد. هر سرپرست یا مدیری که با نیروی انسانی زیرمجموعه سر و کار دارد باید همانند یک مدیر منابع انسانی، آموزش مدیریت منابع انسانی را طی نماید تا بتواند با استفاده از علم روز، بهره‏وری کارکنان را در واحد خود افزایش دهد و در کنار آن از نگهداشت نیروی انسانی سرمایه نیز اطمینان حاصل نماید.

برخی از مهم‏ترین مهارت‏های منابع انسانی که یادگیری آنها برای سطوح سازمانی ذکر شده مورد نیاز است را می‏توان بدین شرح شناسایی نمود:
۱٫ مهارت شناخت احتیاجات و طراحی شرح شغل و شایستگی‌های مورد نیاز
طراحی مشاغل یکی از مهم‌ترین وظایف مدیر نیروی انسانی در فرایند تجزیه و تحلیل مشاغل است. در واقع رویکردی که در طراحی مشاغل سازمان دنبال می‌شود، بر همه فعالیت‌های درون سازمانی و بیرون سازمانی اثر می‌گذارد. طراحی مشاغل فرایند ترکیب مجموعه‌ای از وظایف و مسئولیت‌ها برای تشکیل یک شغل کامل و تعیین رابطه بین شغل‌ها در یک سازمان است.

۲٫ مهارت جذب، استخدام و مصاحبه مبتنی بر شایستگی
چرا فرایندهای جذب و گزینش نیروی انسانی مهم هستند؟ فرایند جذب گزینه‌های مناسب و انتخاب بهترین گزینه‌ها چگونه است؟ فرایند حرفه‌ای استخدام نیروی انسانی چگونه انجام می‌شود؟ مهم‌ترین عوامل مؤثر در موفقیت فرایندهای جذب و گزینش نیروی انسانی کدامند؟ این‏ها سوالاتی هستند که باید در مهارت جذب و گزینش نیروی انسانی آموخت.
گزینش و مصاحبه یعنی انجام فرایندی که بفهمیم طرف مقابل شاخص‎ها و شخصیت و مواردی که شرکت می‏خواهد را دارد یا نه، و آیا آن فرد به کار شرکت می‏خورد و برعکس کار شرکت به آن فرد می‏خورد یا خیر. در اصل ایجاد یک فهم دوطرفه است. در مصاحبه باید چیزهایی که پنهان شده است را پیدا کرد. مصاحبه فقط پرسش سؤال نیست بلکه فهمیدن درون افراد و درک ریسک استخدام فرد در سازمان است. باید دانست که مصاحبه بازجویی نیست بلکه مدیریت ورودی به سازمان است، که در نتیجه آن را به یکی از مهم‏ترین فرایندهای مدیریت منابع انسانی تبدیل می‌کند.

۳٫ مهارت طراحی و پیاده‏سازی سیستم ارزیابی عملکرد و تدوین شاخص‏های عملکرد
عملکرد به چه معناست؟ در برخی شرکت‏ها عملکرد اینطور معنی شده است که اگر کار فرد خوب باشد، به یک میزانی به او پول پرداخت می‏شود. اما به دلیل اینکه اندازه‏گیری عملکرد به درستی انجام نمی‏گیرد گاهی این سیستم از شرایط صحیح خود دور شده و باعث می‌شود شرکت‏ها از سیستم ارزیابی عملکرد راضی نباشند و دیگر از آن استفاده نکنند. سیستم‏های ارزیابی عملکردی که مشکل دارند معمولاً شاخص‏مدار نیستند، واضح نیستند و سلیقه محور شده‏اند.
سیستم مدیریت عملکرد سیستمی برای توسعه مهارت‏ها و عملکرد کارکنان است. این سیستم به شناسایی پتانسیل‏ها برای توسعه مهارت‏ها و عملکرد کارکنان، بهبود عملکرد و کارایی کارکنان و افزایش کارایی و بهره‏وری سازمان کمک می‌کند. هدف سیستم مدیریت عملکرد ساختن آدم‏هاست در حالی که در خیلی از شرکت‏ها به ابزار تخریب آدم‏ها تبدیل شده است. بجای اینکه عملکرد را بهبود دهد باعث کاهش انگیزه کارکنان شده و بجای اینکه بتواند کارکنان را بلندپرواز کند، خود باعث کم انگیزگی کارکنان شده است. بنابراین بسیار مهم است که مدیران منابع انسانی آموزش ببینند تا سیستم ارزیابی عملکرد صحیحی برای سازمان خود تدوین و اجرا کنند. در این آموزشها باید از چالش‌های اجرای سیستم ارزیابی عملکرد آگاه شوند و راهکارهای عبور از آنها را یاد بگیرند تا پیاده‌سازی سیستم را در سازمان به مسیر درست هدایت نمایند.

۴٫ مهارت طراحی و پیاده‏سازی سیستم حقوق و پاداش موثر
هیچ یک از فرایندهای حوزه مدیریت نیروی انسانی، به اندازه فرایند حقوق و مزایا با محیط بیرون و درون سازمان و تحولات آنها، رابطه و تأثیر متقابل ندارد. حقوق و مزایا یکی از مهم‌ترین ابزارهای جذب و استخدام نیروی انسانی مناسب، ایجاد دگرگونی فردی و تیمی، و انگیزش نیروی انسانی در سازمان است. نیروی انسانی سازمان نسبت به فرایند حقوق و مزایا و تغییرات آن حساس است. تأثیراتی که تغییر در فرایند پرداخت حقوق و مزایا بر عملکرد نیروی انسانی می‌گذارد بسیار قابل توجه است و بنابراین مدیران منابع انسانی باید در این خصوص آموزش لازم را دیده باشند.

۵٫ مهارت تدوین آئین‌نامه‏های مدیریت و بهره‌وری نیروی انسانی
روزبه‏روز دید به آئین‏نامه‏های منابع انسانی در حال تغییر است. برای اینکه کارکنان شرکت‏ها بهره‏وری داشته باشند به چه آئین‏نامه‏هایی نیاز است؟ آئین‏نامه‏هایی که شناخت و اجرای آنها به افزایش بهره‏وری نیروی انسانی منجر می‏شوند شامل: آئین‏نامه جذب، گزینش و گریدبندی، جانمایی پرسنل جدید، فراهم کردن مزایای کارکنان و خدمات مراقبتی خانواده، پاداش و تقدیر کارکنان، حمایت از تغییرات سازمانی، تنوع، عدالت و رفاه و آئین‏نامه آموزش و توسعه می‏گردد.

۶٫ مهارت طراحی و پیاده‏سازی سیستم انگیزشی برای افزایش بهره‌وری و نگهداری کارکنان
هدف از این آموزش‏ها این است که یاد بگیریم چه جوری کارکنان را ببینیم؟ در اصل منظور از چه جور دیدن، مانیتورینگ افراد است. انسان‏ها مهم هستند، انسان‏ها به شرکت میان و می‏روند، و اینکه چگونه در شرکت‏ بر اساس قابلیت‏هایشان با آنها کار کنیم اصل کار مدیران است. نباید فکر کرد همه کارکنان شرکت‏ عالی هستند. در هر شرکتی به همه نوع کارکنان احتیاج است و باید یاد گرفت به هر کدام به چه نحوی انگیزه داد، تا هم سازمان سود ببرد و هم فرد توسعه یابد.

۷٫ مهارت جانشین‌پروری نیروی انسانی
جانشین پروری در تعریف ساده بدین معنی است که اگه فرد نباشد چه کسی کار او را انجام خواهد داد؟ برخی شرکت‏ها به اشتباه فکر می‏کنند نیروی انسانی آنها دائمی است. اما باید یاد گرفت انسان‏ها عقیده‏هایشان را عوض می‏کنند، سریع‏تر از سازمان و محیط توسعه پیدا می‏کنند و شرکت را ترک می‏کنند. هدف از جانشین‏پروری این است که چگونه نیروی انسانی را برای چالش‏های آینده آماده کرد، چگونه جانشین درست کرد و چگونه آدم‏ها را برای پست‏های جدید توسعه داد. در دوران کنونی دیدگاه و روش جانشین‏پروری بسیار توسعه یافته و متحول شده است.
جانشین‏پروری فرایند سیستماتیک بالا رفتن از پله‏های شغلی است. جهت ساختن جایگزین برای نیروی انسانی که سازمان را ترک کرده استفاده می‏شود. همینطور برای اطمینان از تداوم کار است که اگر یک نفر سازمان را ترک کرد کار عقب نیفتد و مجبور به باج دادن به نفر بعدی بخاطر نگرانی از عدم اجرای کار نشویم. جانشین‌پروری هنر شناسایی آدم‏های بالقوه برای اطمینان از تداوم عملکرد سازمان در حال و آینده است. شناسایی و توسعه پتانسیل‏ کارکنان برای اتفاقات و احتمالاتی که قابل جلوگیری نیستند، حیاتی است.

 

انواع دوره‏های آموزش منابع انسانی

آموزش منابع انسانی را می‏توان به روش‏های مختلف انجام داد. امکان آموزش به روش‏های حضوری، آنلاین و یا پکیج‌های آفلاین وجود دارد. بسیار مهم است دوره‏هایی را انتخاب کنید که هم علمی و هم کاربردی باشد، و امکان تمرین و اجرای مهارت‏ها را در عمل فراهم نماید تا به آموزش عمیق‏تر اصول مدیریت منابع انسانی بیانجامد.

اشتراک گذاری

اشتراک در
اطلاع از
guest
2 نظر
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها