همه چیز درباره شرکت کوچک و متوسط

سالهاست که همه در مورد اهمیت و ویژگی شرکت‌های کوچک و متوسط صحبت می‌کنند. بخصوص از زمان همه‌گیری کرونا و انفجار کسب و کارهای اینترنتی، "شرکت کوچک" زبانزد بسیاری افراد، سازمان‌ها و دولت‌ها شده است. اما چه چیزی تا این حد شرکت کوچک و متوسط را مهم کرده؟ در این مقاله می‌خواهیم چند سؤال کلیدی در مورد شرکت کوچک و متوسط را یکبار برای همیشه پاسخ دهیم. اگر صاحب یک کسب و کار کوچک و متوسط هستید یا در چنین شرکتی کار می‌کنید، حتماً تا انتهای مقاله ما را راهنمایی کنید.

درباره شرکت‌ کوچک و متوسط

شرکت‌های کوچک و متوسط فرصتی برای ظهور ایده‌ها و راهکارهای جدید هستند؛ راهکاری که می‌توانند کل یک صنعت و بازار را تغییر دهند. از طرفی این شرکتها فرصت اشتغال قابل توجهی ایجاد می‌کنند. لذا باید همه چیز درباره شرکت کوچک و متوسط را بدانیم چراکه رونق اقتصادی که این شرکتها به دنبال دارند بسیار برای دولت‌ها لذتبخش و ارزشمند است.

این رونق لزوماً در سطح ملی نیست بلکه عامل زنده شدن و درخشیدن قابلیت‌های محلی است. کافی است ببینیم در چند سال گذشته چقدر دیدمان در مورد زیبایی‌های گردشگری بکر، خوراکی‌های خوشمزه محلی، صنایع دستی استان‌های مختلف کشورمان گسترده شده و حتماً چند تا از آنها را هم تا بحال خریده و امتحان کرده‌ایم.

آیا شرکت کوچک و متوسط یک پدیده امروزی است؟

خیر! از ۴۰۰۰ سال پیش در فرهنگ‌های باستانی و بخصوص شرقی: ایران، مصر، بابل، رمان کسب و کارهای محلی وجود داشته است. در واقع می‌توانیم بگوییم شرکت کوچک و متوسط از زمانی که بشر ساکن روستا و شهر شده و تقسیم کار شکل گرفته، وجود داشته است. بدین ترتیب شرکت کوچک و متوسط نقش قابل توجهی در تمدن ما نسل بشر ایفا کرده است.

شرکت کوچک و متوسط دقیقاً یعنی چه؟

هیچ تعریف جهانشمولی وجود ندارد! عمدتاً شرکت کوچک و متوسط بر اساس کوچک بودن تعداد پرسنل و سایز عملیات تعریف می‌شود؛ اگرچه گاهی گردش مالی هم جزو این معیارها قرار می‌گیرد.
در یک تعریف نسبتاً قابل قبول، کسب و کارهایی که کمتر از ۱۰ نفر پرسنل دارد را شرکت خرد؛ کسب و کارهایی که بین ۱۰ تا ۵۰ نفر پرسنل دارند را شرکت کوچک، و کسب و کارهای بین ۵۰ تا ۲۵۰ نفر پرسنل را شرکت متوسط می‌نامند. تعداد پرسنل صرفاً یک عدد نیست بلکه تأثیر قابل توجهی بر حجم کار، گردش کار و سبک مدیریت می‌گذارد.
استارتاپ مترادف با شرکت کوچک و متوسط نیست. شرکت کوچک و متوسط ممکن است تازه تأسیس نباشد؛ از طرفی استارتاپ هم لزوماً در سایز کوچک بنا نمی‌شود.
از طرفی یک سازمان تک نفره یا یک گروه از دوستان که دور هم کار انجام می‌دهند نیز شرکت کوچک و متوسط نیستند. شرکت در اداره ثبت شرکتها یا تحت نظر یکی از اصناف باید به ثبت رسیده باشد و فعالیت آن رسمی محسوب شود.
با این حال مدیریت منابع انسانی در شرکت‌های کوچک و متوسط SME تبدیل به یکی از مهم‏ترین دغدغه‌های این شرکت‌ها در کشورمان شده، در حالی که تخصص کمی در این بخش وجود دارد.

پیشنهاد مطالعه : ۴ اصل مدیریت منابع انسانی در شرکت‌های کوچک و متوسط SME

جوانب مثبت و لذتبخش کار در شرکت کوچک و متوسط شرکت مشاوره کسب و کار نجات

جوانب مثبت و لذتبخش کار در شرکت کوچک و متوسط

  • نوآوری و چابکی

یک شرکت کوچک و متوسط تازه نفس را در نظر بگیرید، همه چیز حال و هوای نوآوری دارد. افراد جوان و خوشفکر این آزادی عمل را دارند که بدون سرکوب توسط طرز فکر قدیم، ایده‌های جدید بدهند. شرکت کوچک راحت‌تر از یک شرکت بزرگ می‌تواند خودش را با تغییرات همسو کند، که این خود عامل چابکی و تطبیق‌پذیری بالاتر این شرکتهاست. تحولات جدید را می‌توان به سادگی در شرکت پیاده کرد، شرکت پویاست و دائماً از گوشه و کنار اخبار جدیدی به گوش می‌رسد.

  • من رئیس خودمم!

خیلی از افرادی که دوست ندارند برای کس دیگری کار کنند، شرکت کوچک و متوسط را محل برآوردن آمال مدیریتی خود می‌بینند. مخصوصاً در کشور ما این دید وجود دارد که کار کردن برای دیگران عاقبتی ندارد و موفق کسی است که برای خودش کار می‌کند! پس چی بهتر از اینکه شرکت خودمان را بزنیم؟!

  • لذت و خیر اشتغالزایی

اگرچه اندازه شرکت کوچک و تعداد پرسنل کم است، اما وقتی تا ۹۰% شرکت‌های فعال در کشورمان شرکت کوچک و متوسط هستند، ببینید چه سطح اشتغالزایی ایجاد می‌شود (آمار دقیق نیست اما متأسفانه مرجع دقیقی نیز وجود ندارد). اگر جزو افرادی هستید که دوست دارید چند خانوار را تحت حمایت خود بگیرید، این بهترین و مولدترین روش است.

  • امکان اشتغال برای افرادی که سابقه کار ندارند

پیدا کردن کار برای افراد تازه فارغ‌التحصیل و افرادی که سابقه کار ندارند همیشه چالش است. اما شرکت کوچک و متوسط یکی از بهترین انتخاب‌ها برای این افراد است. هم آنها فرصتی برای کسب تجربه پیدا می‌کنند و هم شرکت می‌تواند از دانش روز و دید تازه این افراد بهره ببرد.

  • توسعه افراد

کمتر شرکت کوچک و متوسطی می‌بینیم که در آن هر فرد فقط یک کار انجام دهد. در این شرکتها افراد چند شغله هستند و به همین دلیل، فرصت می‌یابند حوزه‌های مختلف را تجربه کرده و علائق خود را بهتر پیدا کنند؛ و تجارب مدیریتی خوبی بدست می‌آورند  این روند به صورت خودکار یک توسعه‌ی فردی سازنده است. (بخصوص مدیریت بحران!).

  • معرفی فرهنگ و مزایای محلی به کل بازار

یکی از زیباترین مزایای کسب و کارهای کوچک و متوسط این است که به ما فرصت آشنایی با فرهنگ محلی کشورمان را می‌دهند.

  • بازگشت مالی بیشتر بدلیل هزینه‌های کمتر

بله اگرچه باورش سخت است، ولی حاشیه سود در یک شرکت کوچک و متوسط ممکن است از یک شرکت بزرگ چندملیتی بیشتر باشد. این موضوع عمدتاً ناشی از کمبود هزینه‌های شرکت کوچک و متوسط نسبت به چنان تشکیلات پیچیده‌ای است. بعبارتی شما بعنوان صاحب یک کسب و کار کوچک نرخ سوددهی بالاتری از یک شرکت بزرگ معروف دارید.

  • خدمات بهتر به مشتریان

وقتی با تعداد محدودی مشتری کار می‌کنیم و می‌دانیم که حیات کسب و کارمان وابسته به آنهاست، تمام تلاشمان را بکار می‌گیریم که بهترین خدمات را بهشان ارائه کنیم. گاهی به حد وسواس می‌رسیم که همیشه همه مشتریان باید از ما راضی باشند. در هر حال نتیجه این موضوع کیفیت زندگی بهتر برای مشتریان، و در نتیجه -انشالله – تداوم رابطه کاری آنها با شرکت است.

  • امکان درخشیدن اقلیت‌ها

آیا می‌دانید تا ۳۵% کسب و کارهای کوچک و متوسط در دنیا -بطور متوسط- تحت مدیریت خانمها هستند؟ شرکت کوچک و متوسط فارغ از قید و بندهای شرکت‌های بزرگ و فضاهای سیاسی‌تر، فرصتی برای درخشیدن اقلیت‌ها فراهم می‌کند. استارتاپ‌هایی در کشورمان در چند سال گذشته تحت مدیریت افراد معلول راه‌اندازی شده و بسیار خوش درخشیده‌اند.

چشم‌انداز توسعه شرکت کوچک و متوسط در دنیا شرکت مشاوره نجات

چشم‌انداز توسعه شرکت کوچک و متوسط در دنیا

تحقیقات جهانی نشان می‌دهد که نسل جدید بخصوص نسل Z تا ۱۸۸% احتمال بیشتری دارد که بخواهند شرکت خودشان را راه بیاندازند بجای اینکه در یک سازمان کار کنند. بنابراین بنظر می‌رسد سالهای پیش رو نیز سال‌های شکوفایی و ایجاد کسب و کارهای کوچک بسیاری خواهد بود. مهمترین دلیل برای ایجاد شرکت کوچک و متوسط نیز پیشبرد ایده‌ای که فرد عاشقش است عنوان شده است.

مهمترین ابزارهای بازاریابی در شرکت کوچک و متوسط

کمبود منابع و از طرفی گرایش به روشهای مدرن، فضای دیجیتال را به مهمترین ابزار موفقیت در شرکت کوچک و متوسط تبدیل کرده است. در یک تحقیق نشان داده شده که کسب و کارهای کوچک:
• ۶۴% از ابزارهای دیجیتال شامل رسانه‌های مجازی
• ۴۹% از تبلیغات آنلاین
برای معرفی خود، جذب مشتری و فروش استفاده می‌کنند. تکیه شدید به فضای دیجیتال بخاطر اثربخشی آن در کنار هزینه معقول است که دسترسی به مخاطب محدودتر ولی هدفمندتر را برای شرکت کوچک و متوسط فراهم کرده است.

آمار موفقیت شرکت کوچک و متوسط چگونه است؟

متأسفانه آمار نشان می‌دهد که وضعیت زنده ماندن شرکت کوچک و متوسط در طی زمان به این شکل است:

  • تا ۲۰% کسب و کارها در سال اول حیاتشان نابود می‌شوند
  • تا ۵۰% ظرف ۵ سال
  • تا ۷۰% ظرف ۱۰ سال

این آمار نشان می‌دهد که اوضاع آنقدر هم خوب نیست. اگرچه تأسیس یک شرکت کوچک و متوسط کار ساده‌ای است که در زمان کمی انجام می‌شود، اما زنده ماندن و تداوم شرکت نیاز به تلاش و مراقبت خیلی جدی دارد.
مهمترین دلائل شکست کسب و کارهای کوچک در تحقیقات مختلف شامل این سه گروه شناسایی شده است:

  1. مشکلات بازار شامل کاهش تقاضا، شکست خوردن از رقیب، از دست دادن مشتری
  2. کمبود منابع بالاخص منابع مالی و نقدینگی
  3. نبود زیرساخت‌های لازم برای رشد و توسعه

بنابراین مسئولیت سنگینی بر صاحبان شرکت کوچک و متوسط قرار دارد. این افراد از ابتدای تأسیس شرکت تا سالها پس از آن بر موفقیت شرکتشان اثر می‌گذارند. اگر پایه و فرهنگ شرکت بصورت درست شکل بگیرد و به مرور ساختارها و رفتارهای حرفه‌ای جایگزین روشهای دوستانه و غیررسمی شود، می‌توان گفت که صاحب شرکت حداکثر تلاش خود را در مسیر درست به کار بسته است. این کار بسیار تنها و پر استرس است.
در این بین کمک گرفتن از افراد متخصص مثل مشاوران کسب و کار می‌تواند کمک بسیار بزرگی به صاحبان کسب و کارهای کوچک و متوسط باشد. مشاوران کسب و کار هم دانش روز و تخصص در زمینه مدیریت و بیزینس دارند، هم فرهنگ کاری شرکت کوچک و متوسط را درک می‌کنند، و هم تجربه عبور دادن شرکتهای بسیاری را از جای فعلی به جایگاه حرفه‌ای دارند. مشورت گرفتن جزو ارزش‌های مورد تأکید اسلام نیز هست. اگر دوست دارید جزو آن گروه کسب و کارهایی باشید که تا سالها تداوم پیدا کند و به نسل‌های بعدی برسد، با ما تماس بگیرید.

اشتراک گذاری

guest
0 نظر
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها