۹روش برتر توسعه فردی را بشناسیم
در این مسیر باید ابزارهای مورد نیاز برای رشد را بشناسید و تهیه کنید. صرف زمان برای یادگیری چیزهای مختلف قطعاً مفید است اما در دنیای امروز و عمر کوتاهی که در اختیار داریم، باید اولویتهای زندگی را شناسایی کنیم و تنها حول همانها قدم برداریم. اگر زمانی را صرف یادگیری چیزی میکنیم باید در راستای رسیدن به اهداف مشخص زندگی ما باشند.
بنابراین باید با خودتان شفاف باشید و فعالیتهای روزمَره زندگیتان را ارزیابی کنید. در نهایت به این پرسش پاسخ دهید که آیا برنامههای فعلی زندگی شما پاسخگوی نیازهای برنامهی توسعه فردی اختصاصیتان هست یا خیر. با این کار تصویر واضحی از جایی که در پایان مسیر میخواهید قرار بگیرید و تغییرات کلی که نیاز دارید در ذهنتان ایجاد میشود. داشتن این تصویر ذهنی بدون شک انگیزه شما را دوچندان خواهد کرد.
برنامهریزی یکی از ۹ روش برتر توسعه فردی
به ادامهی بحث ۹ روش برتر توسعه فردی میپردازیم. برای اینکه به رشد و توسعه فردی در زندگی خود برسید لازم است یک برنامهی منسجم و منظم داشته باشید. شما در مرحله قبل چشمانداز توسعه خود را مشخص کردهاید، حالا وقت برنامهریزی است.
برنامهریزی به معنی مشخص کردن فعالیتها، زمانبندی و منابع مورد نیاز برای رسیدن به چشماندازتان است. هنگام نوشتن میتوانید آزاد و رها هر آنچه که در زندگی میخواهید را بنویسید. نوشتن شما را خلاق میکند و از این طریق میتوانید به ایدهها و حتی گاهی اهداف جدید برسید. ممکن است در ابتدای کار چیزهایی که یادداشت میکنید کمی مضحک و غیرقابل باور به نظر برسند اما وقتی به نوشتن عادت کنید دیگر با چنین مشکلاتی مواجه نخواهید شد.
مثلاً برنامهریزی شما ممکن است به این شکل باشد: در حوزه تحصیل، باید ظرف یک سال آینده مدرک فوق لیسانسم را با رتبه عالی در رشته بازاریابی گرفته باشم. در حوزه کاری باید حین تحصیلم ۳ پروژه کاری را بصورت داوطلبانه و رایگان انجام دهم تا تجربه کسب کنم و رزومه بهتری داشته باشم. در حوزه روابط اجتماعیم باید تمرین کنم که چطور در زمان شروع هر رابطه از این هفته ببعد، یخ اول مکالمه را من بشکنم و ….
در واقع چشماندازتان را به چند محور میشکنید (مثلاً حوزه تحصیل، یادگیری، کار، تجربه، روابط اجتماعی، هنر، درآمد، تفریحات، …). سپس در هر محور مشخص میکنید که باید ظرف چه مدت زمانی به چه جایگاهی رسیده باشید. حالا با مهندسی معکوس از انتها به ابتدا آمده و مشخص میکنید از همین امروز باید چه فعالیتهایی را به چه شکلی انجام دهید تا در زمان مد نظر، به آن موقعیت رسیده باشید.
برنامهریزی برای توسعه فردی باید با در نظر گرفتن زمان انجام شود. حین برنامهریزی لازم است حتماً نقاط زمانی را مشخص کنید. تعیین کنید چه اقداماتی باید به صورت هفتگی، ماهانه، سالانه و… برداشته شوند، و مشخص کنید چطور اطمینان حاصل میکنید که این برنامه به همین شکل پیش رفته است. البته برنامهریزی کردن به این معنی نیست که قرار است تا آخر عمر خود به یک برنامهی ثابت پایبند باشید. انسانها و شرایط در طول زمان تغییر میکنند و به همین جهت برنامههای زندگی آنان نیز دچار تغییر میشوند.
اگر جزو آن دسته افرادی هستید که برنامهریزی کردن کابوس شماست! از یک دوست یا یک شخص دیگر که در این حوزه قویتر است بخواهید به شما کمک کند.
مستندسازی برنامهها یکی از ۹ روش برتر توسعه فردی
مستندسازی برنامهها به عنوان یکی از ۹ روش برتر توسعه فردی محسوب میشود. نوشتن برنامهها و نقشهی راه باعث میشود تا در طول زمان بتوانید عملکرد خودتان را تحلیل و بررسی کنید. یک اصطلاح انگلیسی هست که میگوید Unless it’s written, it’s of no value یعنی تا زمانی که چیزی مکتوب نشده، هیچ ارزشی هم ندارد. بنویسید بنویسید بنویسید. با نوشتن برنامهها و مستندسازی پیشرفتتان به چشماندازتان وفادار بمانید. بسیار واجب است که سوابق کارهای خود را نگهداری نمایید. مردم معمولاً تمایل زیادی به این کار نشان نمیدهند چون هیچکس دوست ندارد تنبلی یا نقاط ضعف خود را مرور کند. اما فایدهی این کار این است که شما را واقع بین میکند؛ بنابراین به صورت کاملاً منطقی میتوانید گامهای بعدی خود را مشخص کنید تا از مسیرتان خارج نشوید. علاوه بر چک کردن سوابق پیشرفت این اقدام به شما کمک میکند تا نحوهی تفکر خود را نیز در طول زمان شناسایی کنید. در واقع به نوعی میتوانید به خودشناسی برسید.
شناسایی بهترین روش توسعه و تمرکز جزء ۹ روش برتر توسعه فردی
شناسایی بهترین روش رشد فردی یکی از ۹ روش برتر توسعه فردی محسوب میشود. در دنیای مدرن همه روزه برنامههای مختلفی اعم از سخنرانیها، جلسات و کلاسهای آنلاین، سمینارهای مختلف و… به صورت آنلاین یا حضوری در حال برگزاری هستند. در واقع با پیشرفت علم و تکنولوژی انسانها میتوانند به راحتی در خصوص ایدههای مختلفی که در سر دارند با دیگران و در محافل تخصصی یا عمومی به بحث بپردازند و از یکدیگر الهام بگیرند. در نهایت هم بهترین ایده را برای رسیدن به اهداف خود عملی کنند. زمان مشخصی را برای جستجو در رابطه با روشهای توسعه خود صرف کنید، حسابی جستجو کنید و پرسشگر باشید. سپس در پایان این زمان بنشینید و یافتههایتان را سر و سامان دهید. همینطور میتوانید از یک مشاور و منتور با تجربه در حوزه مد نظرتان مشورت بگیرید. اما حواستان باشد که این جستجو را الیالابد طول ندهید و دچار کمالگرایی و وسواس نشوید!
زمانی که اطلاعات کیفی را جمعآوری و تحلیل کنید و در کنار آن نظرات یک منتور را هم بگیرید، به درستی متوجه خواهید شد که بهترین مسیرهای توسعه شما چه هستند و چه مسیرهایی در راستای برنامه رشد فردی شما قرار میگیرند.
تمرکز
تمرکز از دیگر گزینههای ۹ روش برتر توسعه فردی محسوب میشود که باید آن را سرلوحهی زندگی خود قرار دهید. وقتی متوجه شدید که چه چیزی میتواند در پیشرفت و رشد شخصی شما اثرگذار باشد، باید تمرکز خود را بر روی عملی کردن آن بگذارید. بر اساس چشمانداز شخصی منحصربهفردتان، ارزیابی کنید که در این برهه از زندگی چه چیزی واقعا برایتان مهم است. دور خود را با اهداف گوناگون شلوغ نکنید. سعی کنید تمرکز خود را بر روی مهمترین هدف و مهمترین موارد قرار دهید. این که در طول زمان اهداف جدیدی پیدا کنید هیچ اشکالی ندارد اما همیشه باید یک اولویت اصلی در زندگی خود داشته باشید.
خودشناسی، گسترش ارتباطات و مدیتیشن
برای اینکه بتوانید به توسعه فردی دست پیدا کنید لازم است تا به شناخت نسبی از خودتان برسید. خودشناسی تعابیر مختلفی دارد اما دستکم باید نقاط ضعف و قوت خود را به خوبی بشناسید. هیچ اشکالی ندارد که در زندگی ضعفهایی داشته باشید، هیچ انسان بی نقصی وجود ندارد. مهم این است که بدانید در چه مواقعی واقعاً خوب هستید و چه جاهایی نیاز به یادگیری و بهبود دارید. روش دیگری که در رشد فردی بسیار مؤثر است گسترش دادن دامنهی ارتباطات میباشد. انسان موجودی اجتماعی است. روابط اجتماعی نه تنها به ما انگیزه و انرژی میدهد بلکه با استفاده از نقاط قوت و منابعی که دیگران در اختیار ما قرار میدهند میتوانیم با سرعت بیشتری رشد و پیشرفت کنیم. اگر اطرافیان ما افراد مثبت و متمرکزی باشند، چیزهای زیادی میتوانیم از آنها یاد بگیریم و با الگو گرفتن از افراد موفق، خودمان را بهتر توسعه دهیم.
و اما مدیتیشن یکی از بهترین روشهای رسیدن به رشد است. مدیتیشن یا مراقبه به معنی ساکت کردن ذهن از مشغلههای روزانه، نگاه کردن به خودمان از بالا بدون قضاوت، و رسیدن به آرامش درونی است. مراقبه از لحاظ نورولوژی نیز تأثیرات بسیار مثبتی بر امواج مغز ما دارد. یادتان نرود که با مدیتیشن میتوانید با منشاء هستی ارتباط بگیرید. مدیتیشن را در برنامهی روزانهی خود قرار دهید. از زمان کم شروع کنید (مثلاً ۵ دقیقه در روز) و به مرور آن را افزایش دهید.
کمک گرفتن از یک مربی با تجربه و ادامهی فرایند یادگیری
مسیر رشد و توسعه یک مسیر پر پیچ و خم است. بنابراین وجود یک راهنمای کاربلد که شما را در این مسیر هدایت کند و جلوی سردرگمی یا بی انگیزگی شما را بگیرد ضروری است. سعی کنید از فردی که قبلاً مسیری مشابه مسیر شما را طی کرده کمک بگیرید. در عین حال باید دقت کنید که مربی باید قابل اعتماد باشد و از پیشرفت شما خوشحال شود. انتخاب مربی یا کوچ شخصی مناسب سرعت رسیدن شما را به مقصد چندین برابر میکند. آخرین روشی که جزء ۹ روش برتر در مسیر توسعه فردی میخواهیم به شما معرفی کنیم ادامه دادن فرایند یادگیری است. سعی کنید در زندگی خود هیچگاه یادگیری را متوقف نکنید. هیچوقت قانع یا دچار غرور نشوید. دنیا آنقدر در حال تحول است که یادگیری باید جزو فعالیتهای روزانه شما باشد. همیشه رو به جلو حرکت کنید و هر وقت دیدید که متوقف شدهاید، یاد این مطلب بیفتید تا دوباره حرکت را از سر بگیرید.