کرونا نه تنها دورکاری کارکنان را رواج داده بلکه شیوه دریافت کالا و خدمات توسط مشتریان را نیز عمیقاً متحول کرده است. ارائه خدمات به مشتریان در چند مسیر در حال تغییر است:
- توقع مشتری برای دریافت خدمات اختصاصی (Made-for-me)
- بهینه شدن تجربه مشتری در تمام نقاط تماس آنلاین و آفلاین
- ساده شدن، سریع شدن و یوزرفرندلی شدن فرایند دریافت خدمات توسط مشتری
- حرکت به سمت پیش فرض “دریافت خدمات بصورت دیجیتال”
با این تفاسیر، توقع مشتریان همه جا به سمت دریافت خدمات آنلاین رفته است. به همین شکل ارائه مشاوره کسب و کار غیرحضوری نیز رواج زیادی داشته است و بسیاری از مشتریان و همینطور مشاوران، این روش را بعنوان روش پیش فرض و منتخب خود قرار دادهاند. منافع و راحتی مشاوره غیرحضوری آنقدر زیاد است که گاهی فارغ از تبعاتش انتخاب میشود. بسیاری شرکتها وقتی برای اولین بار میخواهند مشاوره بگیرند، نقطه شروع را یک جلسه آنلاین قرار میدهند و بر اساس نتیجه این جلسه در خصوص ادامه همکاری با آن مشاور تصمیم میگیرند.
مشاوره کسب و کار غیرحضوری
مشاوره کسب و کار غیرحضوری شامل مشاوره تلفنی یا ویدیوکنفرانس است که در صورت توافق مشتری با مشاور بر سر هزینه و زمان، در چارچوب تعیین شده انجام میشود. این روش دریافت مشاوره چندین مزیت به همراه دارد:
- جلسه مشاوره سر وقت انجام میشود چون دیگر کسی در ترافیک نمانده است!
- در وقت و هزینههای جانبی مثل رفت و آمد، انتظار و … صرفهجویی میشود
- اگر منزل، مسافرت یا مأموریت باشید باز میتوانید از خدمات مشاوره استفاده کنید
- در برنامه شلوغ کاری خود راحتتر میتوانید یک بازه مشخص برای برگزاری جلسه غیرحضوری باز کنید
- فرایند دریافت خدمات تا حد “گرفتن یک تماس” ساده میشود
- جلسه با حضور هر تعداد از افرادی که حضورشان در جلسه مفید است -بدون محدودیت- قابل برگزاری استافراد میتوانند در شهرها و مکانهای مختلف (مثلاً دفتر مرکزی یا کارخانه) باشند و همه با هم در جلسه نیز شرکت کنند
- هماهنگی حضور چند مشاور از تخصصها و سطوح مختلف در یک جلسه در صورت نیاز، امکانپذیرتر است
- اطلاعات تبادل شده در جلسه قابلیت ضبط برای ارجاع بعدی دارد
- هماهنگی جلسه مشاوره غیرحضوری بسیار سادهتر است
- به دلیل سادگی برگزاری، امکان تنظیم جلسات مستمر و برگزاری آنها طبق برنامه بیشتر است
در مجموع ارائه خدمات مشاوره کسب و کار غیرحضوری مانند همه خدمات غیرحضوری دیگر، انعطافپذیری بالایی دارد. به همه دلائلی که ذکر شد، بسیاری از مدیرانی که به مشاوره کسب و کار نیاز پیدا میکنند، گزینه مشاوره غیرحضوری را ترجیح میدهند.
مشاوره کسب و کار حضوری چه مزایایی دارد؟
مشاوره کسب و کار حضوری روش سنتی و مقبول دریافت خدمات مشاوره بوده است. این روش از برگزاری یک جلسه دو نفره ساده و خودمانی تا جلسات پیچیده و طولانی در سالنهای کنفرانس بزرگ متغیر است. علیرغم خطر کرونا بسیاری از مشتریان، جلسات مشاوره کسب و کار حضوری را اولویت خود قرار داده و از غیرحضوری شدن آنها اجتناب کردهاند. در ادامه با هم ببینیم چرا.
مشاوره کسب و کار حضوری این مزایا را به دنبال دارد:
- امکان بررسی عمیق و چند جانبه مسئله فراهم میشود، در نتیجه برای پرداختن به مسائل پیچیده روش مناسبتری است
- با توجه به بررسی عمیقتر و جامعتر، فرصت بهتری برای بررسی راهکارها و موانع اجرایی نیز در دست است
- وقتی جلسه مشاوره حضوری برگزار میشود، اولویت جلسه نسبت به کارهای عملیاتی و اجرایی بالاتر است پس مدیران حاضرند برای بررسی کامل موضوع، کارهای جاری خود یا نیروهای تحت نظر خود را تا زمان رسیدن به نتیجه به تعویق بیاندازند
- امکان تحلیل فرهنگ سازمانی و تشخیص تضادهای احتمالی بسیار فراتر از جلسه مشاوره غیرحضوری وجود دارد
- اثرگذاری مشاور در این روش، فراتر از تبادل اطلاعات و ارائه راهکار است. در این روش بهتر میتوان روی شناخت نگرشها و زیرساختها کار کرد؛ به عبارتی امکان ایجاد تحول در روش مشاوره کسب و کار حضوری وجود دارد اما در روش غیرحضوری، این امکان محدود است
- توانمندسازی مشتریان در روش حضوری امکانپذیرتر است. به این معنی که میتوان در کنار انتقال ایده و اطلاعات، افرادی که مسئول اجرا هستند را هم از نظر دانش، هم از نظر مهارت و هم از نظر فرایند کاری ارتقا داد.
بنابراین مشاوره کسب و کار حضوری علیرغم خطر کرونا، هزینههای جانبی و نیاز به صرف وقت بیشتر، باز انتخاب بسیاری از مدیران است. حتی برای آشنایی اولیه نیز بسیاری از مدیران برگزاری جلسه حضوری را ترجیح میدهند زیرا جلسه غیرحضوری علیرغم راحتی، اطلاعات کاملی برای تصمیمگیری در اختیار نمیگذارد.
در ادامه ببینیم در چه موقعیتهایی بهتر است از هر کدام از روشهای حضوری یا غیرحضوری استفاده نمود.
مشاوره کسب و کار حضوری بهتر است یا غیرحضوری؟
امروزه ماهیت کار تغییر پیدا کرده و به ملغمهای از روشهای حضوری و غیرحضوری تبدیل شده است. هر کدام از این روشها مزایا و معایب خود را دارد که باید در زمان انتخاب در نظر گرفته شود. با توجه به اینکه همچنان مسائل انسانی عامل زیربنایی بسیاری از موفقیتها یا شکستها در کسب و کار است، بهتر است ترکیبی از روشهای حضوری و غیرحضوری را بر اساس موقعیت انتخاب کنید:
مشاوره کسب و کار حضوری را انتخاب کنید اگر:
- نیاز اصلی شما تشخیص مسئله و ریشهیابی آن است
- موضوع مد نظر شما راهبردی و استراتژیک است
- موضوع مد نظر شما پیچیده است و افراد مختلفی با رویکردهای مختلف درگیر هستند
- به دنبال ایجاد تحول در شرکت یا کارکنان خود هستید
- قصد دارید برای کسب و کار خود قهرمان پرورش دهید
مشاوره کسب و کار غیرحضوری را انتخاب کنید اگر:
- موضوع مد نظر شما مشخص و تعریف شده است
- موضوع مد نظر شما تاکتیکال است و به دنبال دریافت راهکار یا نظر سوم شخص هستید
- هدف شما پیگیری مسائل قبلی، هماهنگی، یا ارزیابی میزان پیشرفت است
- امکان حضور فیزیکی در جلسه برای شما یا همکارانتان اصلاً میسر نیست
- به دلیل بعد هزینه و مکان، هماهنگی حضور فیزیکی مشاور مد نظرتان در جلسه ممکن نیست
در آخر اینکه، نه فقط مشاوره کسب و کار حضوری و نه فقط غیرحضوری، بهترین ترکیب را بر اساس موقعیت انتخاب کنید تا از مزایای هر کدام بهترین بهره را ببرید. مثلاً دریافت خدمات مشاوره کسب و کار خود را بصورت حضوری آغاز کنید و وقتی مسیر مشخص شد، جلسات را به سمت غیرحضوری ببرید اما باز بصورت دورهای، جلسات حضوری داشته باشید و از دستاوردهای غنی آن غافل نشوید.